Nej! Kräftor kräva dessa drycker! Albert Engström Poster

199 kr
199 kr 169 kr
Inklusive moms
Storlek och inramning
Färg på ram
Style

Alltid hos World War Era

Tryckt i vår egen anläggning i Sverige

Unika affischer

Välj till ram - och få din poster inramad och klar!

Snabb och smidig leverans med PostNord

Tryckt på Hahnemühle 210 gram matte papper - för perfekt resultat!

  • Nej! Kräftor kräva dessa drycker!
  • Svensk förbudsaffisch
  • Årtal: 1922
  • Konstnär: Albert Engström

Affischens historia

Nej! Kräftor kräva dessa drycker!

Utkomsten av folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922 var på många sätt ett vägskäl. Nykterhetsrörelsen slopade idén om totalförbud, och statligt alkoholmonopol cementerades som den svenska linjen. Denna kräft-poster av Albert Engström var och förblir en symbol för både kräftskivan och rätten att köpa alkohol.

Som en del av brännvinsbältet har Sverige en lång historik av allt annat än blygsam alkoholkonsumtion. På sätt och vis har det även kommit att bli en del av den kulturella självbilden. Särskilt eftersom alkoholhaltiga drycker för många är ett givet inslag på ett flertal högtider.

Men alkoholens och spritdryckernas varande har inte varit helt okontroversiellt. Efter många års politisk diskussion, och påtryckningar från den då växande Nykterhetsrörelsen, beslutades 1922 om en folkomröstning gällande fullständigt rusdrycksförbud.

  • En stark påminnelse om alkoholens fäste i den svenska kulturen.
  • Kräftor kräva dessa drycker affischen är en tidstypisk men samtidigt tidlös klassiker.
  • Talar sitt tydliga språk om kräftskivans ställning i folksjälen.

En på många sätt tidstypisk poster som numera blivit en symbol för såväl det fria valet som 1920-talets starka folkrörelser. Tecknad av Albert Engström som i egenskap av poet och författare var en del av de dåtida starka kultursällskapen i Stockholms skärgård. Albert Engström bodde och var verksam i Grisslehamn på Väddö och skrev bl.a. för tidningen Strix. Och föga förvånande väl bekant med snaps.

Albert Engströms klassiska propagandaposter i samband med folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922, tycker vi är ett givet inslag på kräftskivan! Kanske var det denna affisch som fick nej-sidan att segra?

Denna vintage kräftposter är klassisk och tidlös, postern finns att köpa i 4 olika storlekar. Pryder vilken vägg den än hänger på!

Köp till inramning - läs mer om våra ramar här!