En liten historisk artikel om vår populära Bofors poster

En liten historisk artikel om vår populära Bofors poster

Det är kvalitetsstål som skyddar Din hemort - Bofors Poster

Svenska industriföretaget Bofors har en på många sätt kontroversiell historia. Och det har väckt diskussioner om allt ifrån neutralitet i fredstid till svensk krigsekonomi. Som stålverk och internationell vapentillverkare hade de en stark ställning i svenska samhället. På denna poster ser du en klassisk 40 mm automatkanon.

Bofors 40 automatkanon var deras absoluta storsäljare under andra världskriget. Den gjorde sig känd som den kanske mest effektiva luftvärnspjäsen i mellanklassen. Som mobilt och kraftfullt vapen användes den av i princip samtliga krigförande länder. Med Sovjetunionen som talande undantag då de hade väldigt omfattande egen vapenproduktion.

  • Postern avspeglar den s.k. Boforskanonen som användes av de flesta länder under andra världskriget.
  • En relativt motsägelsefull symbol för Sverige som vapenindustri.

Affischen använder stark symbolik som anspelar på Sverige som framställare av kvalitativt stål, och vikten av starkt försvar på hemmaplan. Vad som däremot gör den oerhört motsägelsefull är att Bofors sålde automatkanoner till såväl axelmakterna Tyskland, Italien och Japan som de allierade länderna Frankrike, Storbritannien och Polen.

En ovanlig poster som påminner om Sveriges indirekta men påtagliga och motsägelsefulla inflytande på krigstiden. För vapenentusiaster så är det noterbart att denna automatkanon än idag produceras i ett flertal olika varianter. Och originalmodellerna har även haft en tendens att dyka upp under samtida civilkrig.

Vill man läsa mer om denna pjäs historia och införskaffa en i form av affisch att hänga på väggen så gör man det här: Köp din Bofors Poster här!

Tillbaks till bloggen