Nordisk propaganda

Nordiska posters är något av vår specialité här på WorldWarEra!

Det första världskriget kom inte att få någon nämnvärd spridning av utländsk propaganda i norden, då inget av länderna var direkt inblandade i konflikten. Istället var det politiska posters samt reseaffischer som kom att prägla tiden 1910-1930. Medan de politiska affischerna ofta använde sig av skrämselpropaganda var reseaffischerna mer som målningar - vackra motiv och med en enkel text för att locka turister. De politiska affischerna lever kvar än idag, även om budskapen inte är samma, medan reseaffischerna tyvärr för en tynande tillvaro, utkonkurrerade av TV och internet.

Andra världskriget kom dock att totalt ändra denna ordning. Intensiva propagandakampanjer från andra stater inleddes, framförallt av Tyskland i de ockuperade länderna i norden (Norge och Danmark), i hopp om att vända opinionen till sin fördel. Dessa kampanjer kom också att användas för att få in frivilliga till den tyska krigsmakten (främst Waffen-SS). Ofta kopplades historiska händelser och företelser i respektive land ihop med dåtidens strider på östfronten för att på så sätt få den enskilde frivilligsoldaten att känna en tillhörighet till Tyskland och dess mål med kriget. Även propaganda som utgavs av staterna i dessa länder var tvungna att inta en pro-tysk hållning i alla sina publikationer.

I de länder som inte var ockuperade kom propagandan från alla, en viss censur utfördes av staterna för att inte uppröra Tyskland eller Sovjet. Detta fungerade inte alltid, vilket kanske var mest tydligt i opinionen för Finland under finska vinterkriget, då enorma ansträngningar gjordes för Finlands sak samtligt som Sverige officiellt intog en neutral ställning. Trots att upprörda röster hördes från såväl Tyskland som Sovjet pågick en rekryteringsprocess för Finska friviligkåren helt öppet, kanske bäst förtydligad i ett antal posters som uppmanade till att gå med i kampen för Finland - posters som du hittar här på WorldWarEra!

Vi har lagt ner enormt arbete och möda för att leta upp posters från början av 1900-talet. Allt från militär eller politisk propaganda till reseaffischer - här hittar du unika nordiska affischer som inte kan hittas någon annanstans!

Alla motiv är noggrant restaurerade reproduktioner av original och tryckta på marknadens bästa affischpapper!
Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
"The farther backward you can look, the farther forward you can see."
- Winston Churchill
Slumpa citat
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglish